אנחנו רגילים לחשוב שהחורף, עם הצינונים והשפעת, הוא העונה המסוכנת ביותר להידבקות – אבל האמת היא שגם הקיץ טומן בחובו לא מעט סיכונים. עונת הכיף וההנאה בשמש – מימים רגועים בחוץ ועד פסטיבלים גדושים ואירועים תחת כיפת השמיים – מסתירה צד פחות נעים: עלייה משמעותית בסיכון למחלות.
החום והשהייה במקומות ציבוריים בקרבת המוני אנשים – כולם מאפשרים לחיידקים להתפשט בקלות רבה יותר. חיידקים ונגיפים משגשגים בסביבה חמה ולחה, והפעילויות שאנחנו מרבים לעשות בקיץ – אכילה בחוץ, שחייה, קמפינג ופסטיבלים – חושפות אותנו יותר למשטחים, למזון ולמקורות מים שעלולים להיות מזוהמים.
2 צפייה בגלריה
שטיפת ידיים
שטיפת ידיים
חשוב, גם בקיץ. שטיפת ידיים
(צילום: shutterstock)

שירותים ציבוריים ומתקנים משותפים

פסטיבלים, חופים, אתרי קמפינג ותחנות דלק בדרכים — בכולם אנחנו נאלצים להשתמש בשירותים ציבוריים, שהם מוקד לריבוי חיידקים כמו אי־קולי, סלמונלה וסטפילוקוקוס אאורוס. גם נגיפים כמו נורובירוס ושפעת מתפשטים בקלות במשטחים מזוהמים, ואפילו נגיף הקורונה יכול לשרוד במקומות לא מאווררים או לא נקיים מספיק. שטיפת ידיים יסודית אחרי שימוש בשירותים ציבוריים היא חיונית. חומר חיטוי בלבד לא תמיד מספיק, במיוחד אם הידיים מלוכלכות. מפתיע לגלות שגם בבתי חולים, שם ההיגיינה אמורה להיות בראש סדר העדיפויות, אנשים רבים מדלגים על השלב הזה. מחקר מ־2025 מצא שכמעט מחצית מהמבקרים בבתי חולים לא שטפו ידיים לאחר שימוש בשירותים, למרות שלטים ברורים הממליצים לעשות זאת. אם כך המצב במקומות עם מודעות גבוהה לסיכון – אפשר רק לדמיין מה קורה בפסטיבלים, חופים או אתרי קמפינג, שם גישה למים וסבון עלולה להיות מוגבלת.

אכילה והכנת אוכל בחוץ

ברביקיו ופיקניקים הם חלק בלתי נפרד מהקיץ – אבל הם גם מעלים את הסיכון להרעלת מזון. חיידקים כמו סלמונלה, אי־קולי, Bacillus cereus וסטפילוקוקוס אאורוס מתרבים בחום, ובשר שלא בושל היטב, חוסר הקפדה על היגיינה והשארת מזון בשמש עלולים להפוך ארוחה מהנה למפגש עם רופא. גם פטריות כמו אספרגילוס עלולות להתפתח על מזון ולהפריש מיקוטוקסינים – חומרים רעילים העלולים לגרום לבחילות, לנזק לאיברים ואפילו להשפעות ארוכות טווח. שטפו ידיים לפני ואחרי מגע עם מזון – במיוחד בשר נא – ואחרי נגיעה במשטחים משותפים כמו שולחנות פיקניק, כלי צלייה וצידניות.

שחייה ופעילויות מים

אגמים, נהרות, בריכות ואף הים עצמו עלולים להכיל מזהמים מסוכנים. טפילים כמו קריפטוספורידיום וגיארדיה עלולים לגרום למחלות במערכת העיכול ולעיתים אף עמידים לכלור. גם חול הים עלול להכיל חיידקים צואתיים. בין אם אתם שוחים, משכשכים או בונים ארמון בחול – הקפידו לשטוף או לחטא ידיים לפני האוכל או לפני נגיעה בפנים.
2 צפייה בגלריה
השירותים הציבוריים בשוק מחנה יהודה
השירותים הציבוריים בשוק מחנה יהודה
מוקד לריבוי חיידקים. שירותים ציבוריים
(צילום: גיל יוחנן)

קמפינג, מגרשי משחקים ופסטיבלים

ילדים רגישים במיוחד להדבקות בקיץ, בעיקר במסגרת קייטנות ומגרשי משחקים. מחקר בארצות הברית מצא כי במהלך שבע שנים התרחשו 229 התפרצויות של גסטרואנטריטיס בקייטנות, שנגרמו בין השאר מנורובירוס, סלמונלה וזני אי־קולי מסוכנים במיוחד שעלולים לגרום לאי־ספיקת כליות. באחד המקרים, 20 חניכים חלו ושלושה מהם אושפזו לאחר שאכלו בשר בקר נא שבושל על מדורה. מתקנים משותפים, הכנת אוכל ביחד ולינה בצפיפות – כולם מגבירים את החשיבות של שטיפת ידיים.

ומה לגבי ״להתלכלך קצת״?

יש מי שחושב שחשיפה ללכלוך מחזקת את מערכת החיסון של ילדים. אמנם חשיפה מוקדמת למיקרובים טבעיים מהאדמה, מבעלי חיים או מהסביבה יכולה לתרום להתפתחות המערכת החיסונית – אך זה שונה לחלוטין מהימנעות משטיפת ידיים אחרי השירותים או לפני האוכל. אי־שטיפת ידיים אינה מחזקת את החיסון – היא פשוט מגבירה את הסיכון להידבקות. אין כל מחקר רציני שמראה שהגיינה לקויה טובה לבריאות. להיפך, ידיים מלוכלכות הן אחת הסיבות המובילות למחלות שניתן למנוע, בעיקר בקרב ילדים, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת.
לכן, בין אם אתם מטיילים, ישנים בשטח או רוקדים במופע – שטפו ידיים עם סבון ומים זורמים למשך 20 שניות לפחות, וייבשו היטב (כי ידיים רטובות מפיצות חיידקים בקלות רבה יותר). אם אין סבון ומים זמינים, השתמשו בחומר חיטוי עם לפחות 60% אלכוהול, ורצוי לשאת אחד בתיק לכל מקרה.
פורסם לראשונה: 03:56, 19.08.25